Siguenos en Facebook  Síguenos en Twitter  Siguenos en YouTube  Siguenos en Blogger  Siguenos en por RSS

miércoles, 19 de marzo de 2014

LA IAIA - On és la màgia? (2014)


La Iaia som una banda de Vic (Bcn) formada por Ernest Crusats (voz y guitarra) en Jordi Casadesús (multinstrumentista) y Jordi Torrents (bateria). Desde su fundación el 2010 han publicado el álbum "Les ratlles del banyador" (2011, Música Global) y la maqueta "El meu vaixell" (autoeditado). 

Producido por Paco Loco (Nacho Vegas, Mishima, La Costa Brava...) acaban de estrenar On és la màgia? (2014, Música Global), donde han evolucionado desde un pop muy folkie hacia uno más rock con fuerte presencia de la electrónica.

Los coros son claros: "Iaiaiaiaia!", gritándolo a los cuatro vientos. Están aquí, han llegado con su On és la màgia? debajo del brazo y lo inician de manera hiperactiva con "L'accident" y la voz megafoneada de Ernest, como queriendo que rápidamente nos familiarizemos con el nuevo rumbo estilístico de los de Vic. Empezamos folk para derivar en un pop delicado en "El meu gos se'n va", una carta de amor fraternal del amo a su perro a modo de despedida. Recuperamos la energía con "L'arbre que vol ser humà", el loop electrónico de base le inyecta vitalidad y nos va acompañando hacia su eufórico ocaso.

"On ets Matilda?", una de mis preferidas, medio tiempo preciosista que te engancha desde la primera nota envolviéndote en un manto de placidez absoluta, el efecto delay vocal le pone la guinda. Seguimos en modo interrogatorio con "On és el meu cap?", corte vigoroso que tiene al xilofón como gran protagonista en una parte final realmente memorable.

Si alguna canción refleja de manera más evidente el hambre por la experimentación de nuevos sonidos de La Iaia es "L'ós", otra de las tantas perlas contenidas en On és la màgia?. Maravilloso himno synth-pop, pro-dance, plagado de tics ochenteros, primer single del álbum que viene acompañado de un videoclip edulcorado y rebosante de imberbe testosterona (a pie de post).

Nos relajamos y cogemos aire con "Assasí en sèrie", un aire viciado, eso si, como no podría ser de otra manera teniendo en cuenta la temática del corte, valga la redundancia jocosa. En "El cicle", redundantes acordes de guitarra acústica galopan sobre una reiterativa caja de ritmos, configurando una dulce estructura hipnótica. Su interminable desenlace resulta virtuoso.

La intimista "Totes les promeses", con un halo melancólico, nos conduce a la conclusión de On és la màgia?, y no lo podemos hacer de mejor manera. "El nen de les estrelles" va creciendo majestuosa, desembocando hacia una psicodélia final apoteósica. Aprovechando que estamos en temporada fallera podemos decir sin lugar a dudas que estamos ante una verdadera mascletà de final de fiestas.


Ernest Crusats, líder de la banda, se prestó cortesmente a mostrarnos las entrañas de este estupendo trabajo en el 1x1:

1-L'ACCIDENT
És una cançó amb una doble lectura sobre un accident i sobre l'atracció entre dues persones. les imatges es van convinant en les estrofes. Va ser una cançó que vam acabar musicalment a l'estudi, de fet, vam acabar i començar a l'estudi musicalment.

2-EL MEU GOS SE'N VA
És una història sobre un gos que s'està morint i que deixarà el seu amo sol a casa, parla sobre la soledat suposo. Es va gravar a l'estudi Buenaonda el juliol de 2013, l'única cançó que en Paco Loco no ha intervingut en la producció, si en les mescles.

3-L'ARBRE QUE VOL SER HUMÀ
Aquesta lletra explica el que vulguis. per mi explica les ganes de fer alguna cosa que no ets capaç de fer, però ho vius amb illusió. Per mi és de les millors, per no dir, la millor lletra del disc. I musicalment la varem treballar bastant al local.

4-ON ETS MATILDA?
Aquesta parla sobre algú que desapareix. Varem trobar unes línies melòdiques que ens van agradar molt de veu i varem anar-la desenvolupant. També és de les cançons que hem treballat més.

5-ON ÉS EL MEU CAP?
Bé, està inspirada en l'imaginari de Daniel Johnston. Simplement es tracta d'un "cervell" un cap que marxa de la persona i se'n va. Expressa el fet d'estar perdut amb un mateix. Té un final instrumental que ens agrada molt.

6-L'ÓS
És una història per nens i per adults. Vindria a ser una mutació d'algú, una alteració de l'estat normal. Aquesta cançó musicalment està molt més elaborada que les altres a nivell de "banda". És un pas més en l'estil musical de la iaia, i la varem treballar molt conjuntament.

7-ASSASÍ EN SÈRIE
Cançó feta a l'estudi íntegrament. Lletra escrita en 2h, arranjaments sobre la marxa. En Paco va tenir-hi molta importància.

8-EL CICLE
Una cançó que parla del cicle de la vida. De les últimes que vam preparar abans d'anar a l'estudi.

9-TOTES LES PROMESES
Típica cançó d'autor que explica aquelles coses que ens prometem i que se'n van abans que hagin arribat. És una cançó molt positiva, i jo personalment n'estic molt content. No lliga gaire amb el disc però la vaig gravar i no la podia deixar fora.

10-EL NEN DE LES ESTRELLES
És una cançó sobre algú que està abandonat, que ve de l'espai però que viu entre nosaltres. La línia de veu ens va agradar molt i al final la vam portar cap al rock més "flamingliperu". Ens encanta el final.


Próximos conciertos:

21 MAR-XXL L'Auditori (Barcelona) Entradas
06 ABR- Sonaprop Ateneu El Centre (Llorenç del Penedès) Entradas
28 JUN- Embassa't Jardins Espai Cultura (Sabadell) Entradas
05 JUL- Paupaterres (Tàrrega) Entradas
12 JUL- Beuda Calling '14. Entradas(Beuda)
10 AGO- Festival de Cap Roig, Jardins de Cap Roig (Calella de Palafrugell). Entradas




No hay comentarios :

Publicar un comentario